Főzdenapló 2017.12.13

  • Olvasási idő: 4 perc

Az utóbbi időben viszonylag sokat jártam ‘terepre’ és beszélgettem az emberekkel. Sokszor kicsit olyan érzésem volt, hogy jó lenne, ha pár gondolatot meg tudnék osztani mindenkivel egyszerre, ami tök hasznos lehet abban, hogy jobban megértsük a sörforradalom egy új szegmensét.

Úgy döntöttem hát, hogy csinálok egy interjút saját magammal. 

*********************az élet értelme intermezzo**********************

Szép estét! Mad Scientist ugye? Huh, egy kicsit nehezen találtam ide, de szerencsére mostmár megvan. Örülök a találkozásnak.

Szintúgy, nem bánja, ha tegeződünk?

Jajj nem, egyáltalán, szerintem egyetem óta nem magázódtam saját magammal. Akkor kezdhetjük?

Hogyne. Csapjunk bele. Egy sört közben esetleg?

Jajj nem, még sok dolgom van, a feleségem most altatja a babát, így lesz idő a playstationnel játszani.

Ó, igen, most hogy mondod, ez engem is érint. Na toljuk.

Miért IPA és miért nem egy jó láger? Tán elfelejtettétek, ki vette el az árpaszüzességeteket 10 évesen nagyapátok korsójából?

Nem. Nem tiszteletlenségből nem főzünk lágert. Nem is azért mert nem tudnánk. Teljesen másra vagyunk berendezkedve, a 13 nálunk dolgozó emberből 8-at le tudnánk váltani egy darab pasztőrrel és egy keretes szűrővel, az üzem és a berendezés pedig azért sokkal komplexebb és drágább – de legalábbis tök más felépítésű – hogy minden sör különböző és egyedi törődést tudjon kapni. A fordított ozmózisos vízkezelő berndezés helyett pedig fúrhattunk volna egy kutat. Ez tök más. Nem jobb. Nem szarabb. Más.

Az hiszitek, hogy ti szartátok a spanyolviaszt?

Nem, nem erről van szó. Egyszerűen csak két annyira különböző koncepcióró, hogy nem fér meg egymás mellett a kettő. Ez maximális teljesítményre, kreativitásra és rugalmasságra épül, aminek mind ára van. Hiába lenne olcsó egy lager alapanyaga, az üzemi költség kinyírná az egészet, mert oda is bele kell kalkulálni például annak a két embernek a fizetését, aki a laborban dolgozik, vagy a kreatív részlegét. És persze ezek költsége jóval túlmutat csak a fizetéseken.

A cseheknek bezzeg sikerült. Lenézitek őket?

Természetesen nem, és tiszteletben tartjuk, hogy mennyire tökélyre fejlesztették ezt az oldalt. Ha lemegyek az egyik kedvenc helyemre, a Bölcső Bar & Foodba állandóan a ház cseh lagerét iszom, a Postřižinské Francinův ležákot. (az interú fizetett termékmegjelenítést tartalmaz)

De azért hidd el, hogy abból az üzemből, ahol azt a lágert készítik, amit 500 forintért megkapsz korsójával, nem fog kijönni soha ilyen IPA.

Ezzel azt akarod mondani, hogy érdemes megkülönböztetni regionális főzdéket, amik egy limitált számú szortimenttel dolgoznak, és igyekeznek ezt minél költséghatékonyabban előállítani és kreatív újhullámos főzdéket, akik szimplán a világ legjobb sörét szeretnék lefőzni, és ezen elv végtelen mókuskerekében a szenvedély tüzétől fűtötten tepernek költséget és anyagot nem kímélve/leszarva?

Ezt én sem fogalmazhattam volna meg szebben.

Köszönöm. És miért ilyen sok IPA? Más kreatív stílusok is léteznek ám.

Az IPA manapság szerteágazóbb stílusként tekitnendő, mint mondjuk egy bajor búzasör. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, az igény pedig hatalmas. A részünkről is, mi is szeretnénk egyre jobbak lenni. Próbálunk nem belerondítani a meglévő söreinkbe, viszont állandóan kapunk új impulzusokat. Ha nem lennének az állandó söreink között IPa sörök, akkor nem tűnne ez ennyire fel. De ez meg megint csak butaság lenne, mert vannak sörök, amiket többször szeretne inni az ember, és kár lenne kidobni.

Szóval jobb híján új söröket hozunk ki, hogy lássuk az emberek visszajelzéseit.

És mi a helyzet az előző kérdésem második felével?

Ja igen. Szóval jelenleg van pár stílus, amiben otthonosan érezzük magunkat ahhoz, hogy nagyközönség elé álljunk vele. Ha egy stílust elsajátít az ember, könnyű mutációkat készíteni, könnyú variálni, sőt, egyre könnyebb. Sokkal könnyebb, mint egy teljesen új dolgot kreálni. Egy új sörfajtát meg kell először szelidíteni, és hidd el, rengeteg féle van kísérletként az üzemben, amik szépen lassan el fognak jutni arra a szintre, hogy alfa főzet lehessen belőlük. Hogy őszinte legyek, mi még így is elég szerteágazóak vagyunk, vannak főzdék, akik például nem is nagyon főznek IPA-n kívül semmit, de abból legalább 600 különböző félét.

Szóval addig is, amig zajlanak az egyéb kísérletek, ezen a vonalon is próbálkozunk. Egy IPA pedig gyors sörnek számít, és magabiztosabbak is vagyunk, emiatt több kísérletet engedünk ki véleményezésre.

Értem. Mesélsz egy kicsit a Noizy Sharkról?

Nem. Menjünk PS-ezni inkább.

Rendben, köszi a válaszokat.

Nincs mit.

********************************vége************************************