MadX

Izgalom, alternatíva, és rohadt sok türelem.

Mi az a MadX? 

Először munkanév volt, hogy illessük valahogy azt a koncepciót, amiről állandóan beszélgetünk. Aztán addig húzódott, hogy találjunk neki nevet, hogy végül már annyira megszerettük, hogy ez marad.

A MadX egy külön bejáratú, kizárólag alternatív erjesztési eljárással készülő, hosszú elkészülési/érlelési idejű, főleg tölgyfahordós sörökkel foglalkozó üzem. Sok őrültje van ennek a vonalnak az országban, és a legtehetségesebbek közül pár nálunk dolgozik. Az ő söreiket sokáig csak saját szórakoztatásunkra fogyasztottuk, most már Neked is megmutathatják tudásukat.

Az elmúlt szűk két év alatt belevetettük magunkat a munkába, lacto’, pedio’ és brett’ kevert kultúrái kerültek a – főleg – magyar fehér- és vörösboros hordókba, tartályokba. Aztán figyeltünk, kóstoltunk, adagoltunk és vártunk. A várakozásnak és a munkának már számokban is megvan az eredménye:

  • A sorok írásakor már több mint 20 MadX sör és tradicionális, hordóérlelt mead készült az üzemben.
  • Van olyan sörünk, ami már 18 hónapja van hordóban és még nincs kész… ne izgulj, szólunk, ha úgy érezzük olyan lett, amilyennek szeretnénk.
  • Minőség mindenek felett: rengeteg hazai és helyi gyümölcsöt, mézet és más speciális alapanyagot használunk fel a főzeteknél: van olyan sör, ahol 600 kg meggy került bele egy 1000 literes batch-be.
  • Jelenleg is kb. 18 000 liter sör van hordóban, tartályban, vagy éppen amforában és várja, hogy az idő elvégezze munkáját.

Egy kis háttér a MadX létrejöttéhez: 2018-ban több szempontból is válaszút előtt álltunk, hiszen – jól működő üzemként – meg kellett határoznunk azt az irányvonalat, ami a Mad Scientist jövője. Elindulunk a középméretű regionális főzde irányba, vagy nem. Az ilyen döntések rettentően stresszesek, mert a sörfőzde piaci helyzetét fogja sok esetben meghatározni akár évekre előre. Ha hülyeség, akkor lecsúszunk, hiszen a verseny egyre erősebb. Ha logikus, és értelmes, akkor maradunk a helyünkön, legyen az akárhol. Ha forradalmi és zseniális, akkor kilő minket az űrbe. Aztán egyszer ott álltunk az új épületrészek omladozó mennyezete és meghoztuk a számunkra addigra körvonalazódó egyetlen értelmes döntést: abba az irányba fogunk elmenni, ami izgalommal tölt el minket, és megmozgatja a fantáziánkat. Ennek a része a Mad X.

Az egész projekt sok türelmet és hosszútávú bizalmat kíván, hiszen ahogy fent is írtuk, egyes sörök akár több éves érlelés után kerülnek piacra, de mi szeretjük ezt csinálni és így tudunk fejlődni, megújulni és még jobbak lenni.