Főzdenapló 2018.05.20 – A sörfesztiválok Disneylandje

  • Olvasási idő: 2 perc

Nehéz összeszedni a gondolataimat így, a BPBW első napján. Annó azért szerettem utazóblogot írni, mert az ember bármit leírhat, őszintén. Itthon ez teljesen másképp működik, és nem is megy olyan könnyen semminek a megfogalmazása, ami igazán személyes, hiszen oda kell figyelni arra, hogy az ember ne sértsen meg senkit, ne áruljon el titkokat, tartsa magát a kommunikációs irányvonalhoz stb stb. Az egész a végén nem marad más, mint egy kiszívott, kicsumázott üres semmi, béna sablonokkal meg idióta, diszkréten manipulatív fordulatokkal. Szóval részemről leírom az egészet úgy, ahogy én látom, aztán majd maximum kikapcsolom a telefonomat.

A Terv

Nem tudtuk, hogy pontosan mit akarunk, és hogy lesz-e a Főzdefeszt halála után bármi olyan, ami egy picit is megközelíti azt, amit mi szeretünk, és túlnő a Főzdeparkon. Már tervezgettünk olyasmit, hogy majd lesz decis pohár a Kraft fesztiválon, meg esetleg lehetne egyszer egy más helyszínen, de ezek olyan “sörfőzős” tempóban mentek: inkább csak lágereződtek a gondolatok és a vágyak, nem igazán volt előrelépés vagy változás. Félig-meddig talán bele is törődtünk abba, hogy a mi bulink a házibuli lesz a maglódi úton, hiszen ez a nap végén boldoggá is tett minket, és meg is tudtuk valósítani. Az országot, meg a sörforradalmat, meg az ilyen nagy és távoli dolgokat viszont nem bolygatja. Sosem lesz “A” sörfesztivál, nem a mi szavunk fog eljutni a nagyközönséghez, és hiába kiabáljuk bele egy kétfős sikátorba, hogy mi azért itt nem mindennel értünk egyet, ezzel leszünk azonosítva. Pedig a sörhöz hasonlóan, itt is nyitott szemmel járunk, látjuk, hogy mi történik a világban, és hogy merre felé kéne, hogy haladjanak a dolgok.

És akkor jött Péter, Tibi meg Marci, és prezentálták “a” tervet. Az első komolyabb beszélgetés után, amikor végig hallgattam a koncepciót, egyszerűen nem tudtam elképzelni, hogy ebből hogyan lesz bármi is. A főellenséggel akarod kezdeni a játékot? Az egész terv őrültnek tűnt: túl korainak, közel megvalósíthatatlannak és elképesztően kockázatosnak anyagilag a tulajdonosok számára. A sörfesztiválok disneylandje. 

Ez a fesztiválmodell maga a legprofibb és a legkényelmesebb. Van egy belépő, és bent már minden ingyen van. Nincs lelkifurdi, meg túlköltekezés, meg elkalkulálás. Ez még okés,  De ez a terv egyáltalán nem merült ki ennyiben. Ide utaztatunk sörfőzdéket, mindnekit személyesen, fizetjük a szállásukat, megvesszük és ide szállíttatjuk a legjobb söreiket a világ minden pontjáról.