Főzdenapló 09.13 – KR4FT

  • Olvasási idő: 4 perc
You are currently viewing Főzdenapló 09.13 – KR4FT

Vízválasztó lesz a negyedik Kraft fesztivál az egész bagázs jövőjét tekintve. Egyrészről a Budapest Beer Week szervezőbrigád beszállásával lehetőségünk adódik igazán jónak lenni.  Az alap szellemiséghez továbbra is egységesen ragaszkodunk, de a részleteknél már nagyon sok egyet nem értés volt. Talán a megfelelő időben megfelelő mondatok ellövésével sikerült végül egy olyan irányba vinni a dolgot, ami szerintem helyes. Ennek nem csak a hobbialkoholizmus ünnepének kell lennie, el kell indulnunk abba az irányba, hogy (újra) egy valódi közösséget és (újra) egy valódi közösségi teret hozzunk létre. Értékeket közvetítve és irányt mutatva. Mert felelősek vagyunk érte, és mert ezt vállaltuk. Az utóbbi időben az újhullámos söröket kedvelő emberek száma jelentősen megnőtt, és ezzel egyidőben hullott darabjaira a szcéna. Sok félig otthontalan klikk próbálja megtalálni a maga helyét a teljes brancson belül több-kevesebb sikerrel. A sörfőzdék egyénileg is talán egyre nehezebben tudják megszólítani és megmozgatni az embereket. Néha úgy érzi az ember, mintha a kényszeres önművelés, dokumentálás és véleményezés elfeledtetné azt, hogy miről is szólt vagy szólna ez az egész. Olyan, mintha a telefonunkkal videóznánk végig egy koncertet, a képernyőt nézve. Küldetéseket teljesítünk, szent hadjáratot vezetünk a világ legjobb ipájának megtalálására, szakértői rangot szerzünk és gyártói rangot adunk. A “szakmázásnak” meg a “rételésnek” létrejött a BPBW, és szerintem minden igényt kielégít. De nemhogy nem csak erről szól a sör, hanem nagyon nagyon nagy részben nem erről szól. Van egy másik oldal. “Az” oldal. A pillanatnyi megállapodás, és annak felismerése, hogy valójában csak srácok és lányok vagyunk, akik jól akarták magukat érezni. A sörfőzők is. Igazából csak jól szeretnénk magunkat érezni, semmi több. Ez a fesztivál lehet ennek a találkozóhelye. Lehetőségünk van megmutatni, hogy mire gondolunk, csak élnünk kell vele. A két fesztivál meghúzza a határokat kóstolgatás és sörözés között. Most sörözni fogunk, és ha valaki két korsóval szeretne csak inni ugyanabból a sörből, beszélgetni és megnézni egy koncertet, akkor abszolut mértékben ez az a hely, ami erre van. Persze lehet 50 sörös álmokfutásba is kezdeni. Miért ne? De nem kötelező. Hazamehetsz úgy, hogy nem “csekkoltál be” mindent, de cserébe jól érezted magad. Próbáld ki, jó lesz! Próbáld ki azt, hogy most nem csekkolsz be semmit! Csak sörözöl.

Sajnos végül az a döntés született, hogy ne engedjünk be Kraft szövetségen kívüli hazai sörfőzőket, de legalább elhívtunk olyan külföldieket, akik szerintünk jó sört főznek. Fél siker. Tény, hogy ez izgalmasabb, de nem igazán erről szólt volna a dolog az én véleményem szerint. És itt jön be a második dolog, amiért a KR4FT vízválasztó pont lehet: mi lesz a Kraft szövetség sorsa? Azt annó sikerült megfogalmaznom, hogy mi az, ami szerintem egy újhullámos sörfőzdére jellemző, de az, hogy magának a szövetségnek mi a feladata… Arról talán minden tagnak más a véleménye most. Ha egyáltalán van. Mindenki befelé fordul, és a fogyasztói réteghez hasonlóan mi is 2-3 tagú klikkekre hullunk szét. Max. Néha úgy érzem, hogy már azért nem csinálunk közösen semmit, mert mi van, ha ne adj isten a másik fél jobban jár vele. Biztos van valami hátsó szándéka. És akkor a konkurenciát erősítettük. Talán egy év után ez a fesztivál újra eszünkbe juttatja, hogy annó miért szerveztük meg először. Talán megnyugtatja a jövőbeli piaci trendek változásától és az új szereplők túlzott térhódításától féló főzdéket, hogy mindig lesz helyünk a piacon. Vajon hajnalban ismét összekapaszkodnak énekelve azok a sörfőzők, akik hónapok óta nem beszéltek egymással? Vajon eljönnek azok a sörfőzők, akiket leszavazott a Kraft szövetség? Vajon a legjobb sörfesztivál lesz a Kraft? Mindenünk megvan ahhoz, hogy az legyen. Csak elbaszni lehet.

Mondanám, hogy ott találkozunk, de sajnos végül el lett tolva a tervezetthez képest egy héttel, és így én nem tudok menni. Szóval majd meséljetek =)

Tamás