Welcome Drink   3.6%

  • Olvasási idő: 2 perc
You are currently viewing Welcome Drink   3.6%

Imperial  New England  Session  IPA

És egyben a nagy hír: a RothBeer hazaköltözik Szlovákiából! 

Kapacitás miatt az ország legnagyobb vándorsörfőzője, Roth Zoli a kezdetektől fogva nem itthon főzte a söreit. Januárban beszélgettünk el erről, és végül mi felajánlottuk, és úgy döntöttünk közösen, hogy a teljes RothBeer szortimentet mi fogjuk főzni a Mad Scientistnél. Ennek örömére készítettünk egy együtt Zolival, ami a RothBeerből és a Madből is hordoz magában valami sajátosságot. Egyöntetűen úgy határoztunk, hogy szerelemsört főzünk, ami nem baj, ha piacképtelen.

A Welcome Drink a Távoli Galaxis komlóprofilját és a Smooth Hoperator élesztőjét és vízprofilját használta fel egy olyan stílusban, amiből mindkettőnk számára ez az első, ami kereskedelmi forgalomba kerül.

/szakmai intermezzo/

5% alatti sört IPA keserűséggel és komlómennyiséggel nehéz főzni élvezhetőre. Nekünk legalábbis rengetegszer tört bele a bicskánk, pedig az összes tervezett kezdősör közül ezt főztük le a legtöbbször. Ilyen alacsony alkoholtartalomnál ha nem hagyunk benne elég nem fermentálódó cukrot, akkor vizes lesz, ha meg túl sokat hagyunk benne, akkor édes és geil lesz (meg sokszor még így is vizes) A sörfőzde indulásakor végül elvetettük ezt a vonalat, mert nem sikerült összehozni értékelhető verziót addigra. Nem jött össze na.

Azóta rengeteget tanultunk, és úgy döntöttünk, hogy emeljük a tétet. Legyen igazi kihívás! Legyen 5% alatti helyett 4% alatti, és IPA komlózás helyett legyen dupla IPA komlózás. Végül 15g/l komlóval készítettük el a sört, ami a mi söreink közül a Smooth Hoperator és a Liquid Cocaine között van.

Ez ugye azért különleges, mert alapból az alkohol és a maláta édességét egyenesíti ki a komló. A New England IPA-knál pedig fontos kihívás, hogy hogyan teszünk minnél nagyobb mennyiségű komlót a sörbe úgy, hogy ne szálljon el a keserűség. Na ebből a szempontból most nagyot vállaltunk. Gramm per alkoholfok tekintetében a Cocaine 2.22, a Smooth 2.16, a Welcome Drink pedig 4.17! 

/szakmai intermezzo off/

Szakmailag nagyon büszkék vagyunk a Welcome Drinkre. Reméljük nektek is tetszeni fog.

Az áprilisi eleji bemutató most egy külföldi híresség miatt zártkörű lesz, csak sajtóval, de aznap írni fogunk, mert limitált számú embernek fogunk még biztosítani részvételi lehetőséget. Csak hordóban lesz, és egyszeri főzet, szóval repüljetek rá!