Mr. Worldwild 3,5%

  • Olvasási idő: 3 perc
You are currently viewing Mr. Worldwild   3,5%

Vicces, mert egy – a nagyközönség számára legalábbis – nem annyira populáris stílusról van szó, mi mégis tavaly november óta kísérletezünk ezzel a sörrel. Mostanra viszonylag magabiztosan kijelenthetjük: a stílusnak megfelelő sört sikerült készíteni. 

Sokat gondolkoztunk az extra hozzávalókon és már minden le volt fixálva és be is volt keverve, amikor az utolsó pillanatban mégis úgy döntöttünk, hogy ’tiszta’ marad a sör. Egyrészt szeretnénk totális csupasz valójában bemutatni a stílust, mivel még nem túl ismert, másrészt a TuffBuzzé úgyis bolondított lesz, harmadrészt meg már annyiszor megkaptuk, hogy nem tudunk ‘maszatolás’ nélkül főzni, hogy tessék: meg lehet kóstolni.

A bemutató csütörtökön lesz az egyik kedvenc budai helyünkön, a Bölcső Bar & Foodban.

Továbbmennél?

Sörgeek level 1  GO

A berlinereket alapvetően több módon is lehet készíteni. Az első, és talán eretnek módszer az, hogy savat öntenek a sörbe a savanyításhoz (ha már itt vagy, gondolom tudod, hogy a berliner weisse egy savanyított búzasör ) Ez nem túl elegáns és nem is igazán azt kapjuk, ami miatt ez a sör kialakult. Nem a savasság a lényeg, hanem a savanyító kultúra csodálatos összjátéka a sörrel.

A második megoldás a savanyított maláta használata. Itt már ténylegesen történik savanyodás, viszont egy picit nehezebb kontrollálni azt, hogy milyen bacik fognak dolgozni pontosan. Itt már a lactobacillus munkájának gyümölcse, egy lágy gyümölcsösség megjelenik a sörben.

A harmadik módszer a mostanában nagyon populáris két kultúrás kettle sour technika. Itt alapvetően kétféle erjesztőkultúrára van szükségünk, egyet a savanyításhoz, majd – az ezt lezáró újraforralás után – egyet pedig a sörerjesztéshez használunk. Itt már lehet ‘játszani’ rendesen.

A negyedik módszer a full old school módszer, amikor a savanyító kultúra nincs kiforralva, tehát végig marad a sörben. Itt lehet rengeteg dologgal játszani, de ez egy nagyon megosztó végeredménnyel tud járni. Persze mi imádjuk, de nektek nem biztos, hogy tetszene.

Mi a harmadik módszerrel készítettük a Mr. Worldwildot

Még?

Sörgeek level 2  GGOOoooOOO!!44!!

Mi az istent kellett ezen 8 hónapig kísérletezni? Nos, a mi tapasztalatunk szerint a sört a malátaprofilon és a sima alap főzési módszeren kívül három dolgok fogja befolyásolni. Vagy talán elhelyezni a faszasági skálán. Az első a vízprofil, a második a savanyítókultúra és a sörélesztő szinergiája, a harmadik pedig a ph.

Gyakorlatilag ennek a hármasnak próbáltunk annyi féle variációját megcsinálni, amennyit csak bírtunk. Szépen varrtuk el a szálakat, és egy idő után kialakult, hogy pontosan mivel szeretnénk dolgozni. A savanyúság, a gyümölcsösség, a lágyság, a szénsav… Mindennek klappolnia kell, hogy ez a sör igazán fasza legyen.

több sörgeek szintet nem tudok, mert Gergő szabadságon van. Remélem jól érzed magad, amig mi halálra dolgozzuk magunkat te hurka!!