Vanguard ️⛵ 5.3%

  • Olvasási idő: 2 perc
You are currently viewing Vanguard ️⛵ 5.3%

Double Dryhopped New England Style Pale Ale

Ez az alfa egy picit most vízválasztó lesz számunkra, de úgy éreztük, hogy ezt most meg kell lépnünk. Történt ugyanis, hogy sikerült szert tennünk 25 kiló Nelson Sauvin komlóra, ami jelenleg az élvonalas komlók közül talán a legnehezebben beszerezhető olyan kaliberű sörfőzdék számára, mint amilyenek mi vagyunk. Azt az infót kaptuk, hogy azzal érdemes kalkulálnunk, hogy az évre ennyit tudunk kapni, és úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk belőle kihozni a maximumot. Itt csinálhattunk volna azt is, mint egy jól kinevelt középpolgár a sáfránykészletével, hogy ünnepi alkalmakkor egy csipet, de annak a komló és az ízek szempontjából semmi értelme nem lett volna. Úgy döntöttünk, hogy akkor egy főzet lesz az évben, és akkor ennek adjunk valami élt.

Már korábban mondoggattam párszor, hogy vannak a korábbi kísérletek által meghatározott elméleti maximumok ezeknél a komlós söröknél. A mennyiségek persze rettenetesen bugyután hangzanak, hiszen ezek csupán az alapanyagok minőségével karöltve érnek bármit is. Hiába dobálunk oxidált 2015-ös komlókat a tartályba, 100 kiló után is rossz lesz. Mi sajnos még nem tartozunk a kiváltságos főzdék közé, nem “dűlőszelektálhatunk”, így ami nekünk jut, az az, hogy az évjárat tekintetében megpróbáljuk a legfrissebb szüretet beszerezni mindenhez. Szóval a 25 kiló az a top minőségű, friss Nelson Sauvinre értendő, a többi számunkra teljesen irreleváns, hiszen semmilyen különleges élményt nem fog tudni nyújtani.

Na de rövidre zárva a témát: ezt a sört úgy főztük, mintha minden ingyen lenne. Semmi más nem volt szem előtt, mint az, hogy a legbitangabb Pale Alet rakjuk össze, ami tőlünk telik. A Jam 52-vel ellentétben itt most nem volt szempont az, hogy egy meghatározott költségkereten, “polcáron” belül maradjunk. Ez most szerintünk a max, nekünk a max, a mi tapasztalatunk alapján minden extra komló vagy alapanyag ezen felül már csak bohóckodás lenne. Lehet, hogy egy év múlva majd nem így gondoljuk, rengeteget kell még tanulnunk, de most így gondoljuk.

És, ami a legfontosabb: FRISSEN! Törekedjetek arra, hogy még áprilisban megkóstoljátok, mert a Blurry Facehez hasonlóan ez is 0 naposan a legkirályabb.

Szerdán mutatjuk be a Laborban 19:00-kor.