MAD-X

  • Olvasási idő: 4 perc
You are currently viewing MAD-X

És amikor már mindenki azt hitte, hogy semmi igazán grandiózus hírrel nem fogunk tudni szolgálni, itt van: új üzemet nyitunk

A Mad-X először munkanév volt, hogy illessük valahogy azt a koncepciót, amiről állandóan beszélgetünk. Aztán addig húzódott, hogy találjunk neki nevet, hogy végül már annyira megszerettük, hogy ez marad. 2018-ban több szempontból is válaszút előtt álltunk, hiszen – jól működő üzemként – meg kellett határoznunk azt az irányvonalat, ami a Mad Scientist jövője. Elindulunk a középméretű regionális főzde irányba, vagy nem. Az értelmezés végett: középméretű regionális sörfőzde jelenleg a Pécsi, ígéretes várományosok pedig – a teljesség igénye nélkül – a Szent András és a First. “Álom” szinten sok sörfőzdétől szintén ezt az irányvonalat látom jövőbeli tervként.

2018-ban a Maglódi úton bekeményítettek, így döntenünk kellett, hogy a magunkat hol képzeljük el hosszabb távon. Végül a maradás mellett – és a hatalmas gyár koncepció ellen – határoztunk, és kijelöltük azt a körülbelül 1000+600 négyzetméteres területet, ahol a “végleges főzdét” fogjuk megtervezni. Ekkorra kellett körülbelül megszületni az ötletnek a fejünkben, hogy pontosan hogy fog kinézni a “bővülés”. Az ilyen döntések rettentően stresszesek, mert a sörfőzde piaci helyzetét fogja sok esetben meghatározni akár évekre előre. Ha hülyeség, akkor lecsúszunk, hiszen a verseny egyre erősebb. Ha logikus, és értelmes, akkor maradunk a helyünkön, legyen az akárhol. Ha forradalmi és zseniális, akkor kilő minket az űrbe. Oké, nem leszünk középméretű regionális főzde. Szerelgessen csapokat, hűtőket, meg irányítson sales teamet, meg lobbizzon, legyen jóban mindenkivel, meg helyezkedjen politikailag akinek van ehhez kedve. Nekem nincs.

Aztán egyszer ott álltunk az új épületrészek omladozó mennyezete alatt (a képeken ezt az előtte állapotot látjátok) és meghoztuk a számunkra addigra körvonalazódó egyetlen értelmes döntést: abba az irányba fogunk elmenni, ami izgalommal tölt el minket, és megmozgatja a fantáziánkat. Ez a jelenlegi elképzelés alapján két alappillérrel rendelkezik, aztán majd meglátjuk.

  • Az egyik a Mad-X, ami egy külön bejáratú, kizárólag alternatív erjesztési eljárással készülő, hosszú elkészülési/érlelési idejű, főleg tölgyfahordós sörökkel foglalkozó üzem. Sok őrültje van ennek a vonalnak az országban, és a legtehetségesebbek közül pár nálunk dolgozik. Az ő söreiket eddig csak saját szórakoztatásunkra fogyasztottuk, most itt az ideje, hogy megmutassák/megmutassuk, mit tudunk.
  • A másik alappillér a helyszíni értékesítés lesz. Ez a döntés szintén rendkívül nehéz volt, mert viszonylag szisztematikusan 5-ből 4 ember óva intett az ötlet megvalósításától, 1 szerint pedig ez az egyetlen út. Az az ötből egy ember viszont pont olyan, akivel nehezen száll vitába az ember, mint például Barnaby Struve, aki miatt mondjuk a 3 Floyds Brewing az, ami és aki jelenleg a svéd Stigbergets Bryggeri útját egyengeti. Szóval elhittem. És elhiszem.

Az elmúlt időszak azért is volt izgalmas, mert ebbe tettük bele magunkat és ezen izzadtunk a rendes tevékenységeink mellett, de nem mondhattuk még el addig, amíg nem biztos, hogy megtörténik. Bár azt gondolom maga a Mad Scientist is egy nagyszerű és izgalmas évet zárt. De most itt vagyunk, és elmondjuk, hogy biztos, hogy megtörténik. Az üzem gyakorlatilag kész, a sörök egy része már egy jó ideje készülődik, és már csak kiszerelésre költözik az új részre. A hivatalos debütálást májusra tervezzük, amikorra – reméljük végezünk a taproommal.

És ez még nem minden. A jelenlegi elképzelés szerint a Mad-X sörei exkluzívan nálunk, a Maglódi úton lesznek kaphatóak. Bizonyos tételek elvihetőek lesznek, bizonyos tételek pedig csak helyben lesznek fogyaszthatóak. Tessék. És az egész üzem részéről nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy ez az a gazdasági öngyilkosságnak tűnő lépés, ami mellett egy személyként hajlandóak vagyunk kiállni.

Azoknak, akiknek felkeltettük az érdeklődését, egy különleges ajánlatunk van. Ha szeretnétek bepillantást nyerni abba, hogy milyen sörökkel fog foglalkozni a Mad-X, akkor Szilveszterkor a Hopaholicban csapra fog kerülni egy hordó erejéig egy tétel. Ez lesz a kis szűk körű debütálása a névnek és a koncepciónak. A sör természetesen teljes értékű, nem éretlen meg ilyenek. Erről majd holnap írunk részletesebben.