Közös márkát alapítottunk a Dreher Sörgyárakkal

Kőbánya X azért jött létre, hogy egyesítsük a kisüzemi és a nagyüzemi sörgyártás legjavát.

“Amikor megkeresett minket a Dreher Sörgyárak azzal az ötlettel, hogy készítsünk közösen sörös recepteket, rögtön tudtuk, hogy ez a lehetőségünk arra, hogy ne csak egy szűkebb célközönséghez jussunk el a magyar piacon, hanem egy jóval nagyobb fogyasztói körnek is bemutatkozhassunk. Itthon biztosan nem volt, de nemzetközi szinten sem nagyon hallottunk még ilyen kezdeményezésről. Nem csak a sörök megalkotásánál, de a bevezetés előkészítésénél is egyenrangú partnerként vett részt mindkét oldal. A teljes folyamatban a közös alkotás és az együttműködés dominált. Az elkészült termékekre és magára az új márkára is nagyon büszkék vagyunk” – mondta Szilágyi Tomi alapító – ügyvezetőnk.

A Kőbánya X két variánsban jelenik meg: augusztusban a könnyed, tiszta, világos sörök kedvelőit megszólító Underground Lager, majd később a sötét, karakteres különlegességek rajongóit célzó Catacombs Coffee Stout. A recepteket a sörfőzőmestereink közösen alkották meg.

Szerettük volna megmutatni, hogy mennyi potenciál van ebben a mindenki által jólismert stílusban, ami egyébként globálisan is a renenszánszát éli a kisüzemi sörfőzők között is. Szerintünk azért lett igazán jó sör, mert magas minőségben, tradícionális eljárásokra építkezik, de közben azért több izgalmas csavar is van benne. Olyan technológiákkal és mennyiségben tudtunk dolgozni, amelyre itt a Főzdeparkban nincs lehetőségünk. Klasszikus német nemeskomlókkal dolgoztunk (Spalt és Saphir), így született meg ez a fűszeres és visszafogottan citrusos ízvilágú, kristálytiszta ropogós láger.

A szellemiségében és árazásában is a nagyüzemi és a kisfőzdék piaca közé érkező új márkát közösen alkottuk meg, az Underground Lager Drehernél, a Catacombs Coffee Stout pedig a Mad Scientist üzemében készül. 

„A nagyvállalati innovációknak megvan a saját folyamatuk, ami korlátokat is jelent egyben. Azután, hogy egy sor új ötletet valósítottunk meg, az elmúlt két évben szerettünk volna kitörni ezekből a korlátokból, eltérni a hétköznapi működéstől és a megszokottnál szabadabban gondolkodni. Több hónappal ezelőtt, ehhez a kihíváshoz kerestünk egy olyan partnert, akinek az újításait és az azokból adódó eredményeit is nagyra tartjuk. A Mad Scientist egy olyan magyar kisfőzde, amely termékeivel az egész világon sikeresen szólítja meg a különlegességeket kereső sörrajongókat. Az pedig, hogy mindkét cég kőbányai gyökerekkel bír, még inkább építi a kőbányai sörgyártás történelmét ” – mondta Békefi Gábor, a Dreher Sörgyárak vezérigazgatója.

A Catacombs Coffee Stout mögött az volt a gondolat, hogy szerettünk volna egy komolyabb, de közérthetőbb stílust még népszerűbbé tenni itthon. A kávé adja magát, mivel a sötét stout alap már eleve adhat ilyen asszociációkat, amire a specialty kávéval csak még jobban ráerősítettünk, miközben nem viszi el mégsem túlságosan extrém irányba az ízélményt. Itt mindkét csapat fantáziája szabadon szárnyalhatott, ez egy hálás feladat és kiérződik a sörből is. Lágy malátásság és szénsavasság, valamint kávés, kakaós, keserű csokis, karamellás és enyhén a komlótól keserű íz jellemzi.

Nagy tanulás volt együtt dolgozni, egészen más vállalati kultúrákat összeegyeztetni, de nagyon örülünk, hogy bevállaltuk, mert szeretnénk dobni egy csavartlabdát a nagyüzemi sörfőzésnek és a sörfogyasztásnak, és részt venni valami olyannak a létrejöttében, ami képes országosan változásokat hozni. Persze mindezt a szerintünk jó irányba.

A Kőbánya X nálunk nem lesz megvásárolható, ehhez a Kőbánya X a Dreher disztribúciós csatornáit használja. A nagyobb élelmiszerüzletekben a láger már augusztusban elérhető lesz.