Hell Dorado 7,6%

  • Olvasási idő: 2 perc
You are currently viewing Hell Dorado 7,6%

Double Black  IPA

Labor Alpha batch sorozat érkezik, ahol lehetőséget kaptunk arra, hogy többet kísérletezzünk nagyban, és élünk is vele. Úgy tervezzük, hogy két hetente ki tudunk jönni majd valami újdonsággal, aztán megláttjuk, hogy tényleg összejön-e.

A Hell Dorado az első fekete IPA-nk, ami egy jelentősebb mennyiségű El Dorado komlóval (mennyiségben picivel a Liquid Cocaine felett) készült, amiből 0 gramm ment komlóforraláskor az üstbe, tehát aromadomináns és nem keserűdomináns sörről lesz szó. A sör intenzitása miatt az alkoholfok és az IBU ellenére dupla black IPA-t határoztunk meg stílusként, úgy éreztük, hogy ez jobban körülírja a kapott élményt (vagy mit).

Az üzemben mindneki kísérletezik, és közös projektek is vannak, amiben különböző ad hoc csapatok vesznek részt. Az egyik ebédnél aztán egy napon a tím egyik legújabb tagja Badar Ádám (azóta is áldom magam, hogy kitartottam, és lebeszéltem a kertészkedésről) demostrálta szerénykedve nekünk a Hell Doradó kísérleti főzetét, amit érdeklődve kóstoltunk, mert még nem annyira ismertük a stílusát, és egy ‘azonnali hatállyal tartyálba vele’ felkiáltással üdvözöltünk. A történethez hozzátartozik, hogy nem nagyon szokott olyan lenni, hogy egy először kóstolt próbafőzetnél ne kelljen semmit javítani.

-de nagyon sok komló megy bele
-mennyi?
-biztosan akarod hallani?
-biztos
-&@
-oh…
-hát igen…

Nem voltunk nagy black IPA rajongók, sokszor úgy éreztük, hogy a keserűség és a fekete maláták együttállása sokszor egy olyan karcos hibridet eredményez, ami ‘feketének’ sem igazán jó meg IPA-nak sem.

A kóstolt kísérleti főzetben viszont az El Dorado véleményünk szerint mesteri – de a stílus, a komlófajta és a koncepció igényei miatt horrorisztikus mennyiségű – adagolása, valamint a New England IPA-khoz használt élesztőtörzs egy olyan elegyet alkotott, amit kutya kötelességünknek éreztünk megmutatni a nagyközönség számára.

Újdonságként pedig a Szimpla Kert és a Labor közreműködésével keg-only főzet helyett alpha batch palackok fognak megjelenni ‘laboros’ designnal, tehát hazavihető a kísérlet.

Bemutató jövőhéten. Részletek hamarosan.