Főzdenapló 2018.01.20

  • Olvasási idő: 3 perc

2017-es évzáró gondolatok

Mad Scientist fényképe.

Mennyire hülyén hangozna az, ha azt írnám, hogy nem akarok évértékelőt írni? Nincs nagyon hova értékelni, nincs vége semminek, nem zárult le semmi, nincs szezonvégi számvetés. A téli lazulás csak a lágerfőzdéknél van, nálunk nincs holtszezon.

Szóval az egész talán egy végeláthatatlan utazás. A cél a következő lépés megtétele a végtelenbe. És az, hogy előre és ne hátra történjen ez a lépés.

Léptünk-e előre 2017-ben? Léptünk.

Tervezünk-e lépni előre 2018-ban? Tervezünk.

Hogyan?

Úgy, hogy azt csináljuk, ami a belső meggyőződésünk szerint helyes. Tovább keressük a saját helyünket a sörvilágban, és próbáljuk megtalálni, hogy mi az, ami a mi versenyszámunk. Miért Mad Scientist és nem akárki más. Így 2018 januárjában azt a választ tudom erre adni, hogy az a mi előnyünk, hogy minket csak az érdekel, hogy jól érezzük magunkat, és olyan fasza söröket főzzünk, ami csak tőlünk telik.

Sokan kérdezték már, hogy hova ez a sok sör, ennyit ki sem lehet találni, bla bla. Mi a titok?

A titok az, kedves sörcápa, hogy nálunk az üzemben mindenki egyenrangú sörfőzőként van kezelve, ha receptről van szó. Ha én kitalálok egy koncepciót, arról ugyanúgy az egész társaság fog közösen dönteni, mint ha akárki más talál ki egyet. A nap végén a sör számít csak. Akárki dönthet úgy, hogy kísérletezik, és megvalósít egy irányvonalat. Ha alkotói válságba kerülök, akkor nem jön ki tőlem Mad Scientist sör, mindenki lesz*rja, hogy tulajdonos vagyok, én is, és ez így is van rendjén. De valaki mindig szárnyal a saját útján, az idei első negyedévben pedig ennek a gyümölcsét fogjuk éppen aktuálisan inni.

A lényeg talán az, hogy mi erre vagyunk berendezkedve, ezt szeretjük, és ezt akarjuk. És ezzel egyáltalán nem arra célzunk, hogy nem érdekel a fogyasztók véleménye. Nagyon érdekel. Tényleg. Meg lehet és meg illik mondani, hogy mi nem tetszik, és miért, mi tetszik és miért. Azt viszont a festő feleségemtől megtanultam annó, hogy azt megmondani, hogy mindemellett mit kéne tennünk és hogyan, már nem kell. Tíz ember élete van jelenleg ennek a főzdének szentelve. Este, napközben, hajnalban, hétvégén, hétköznap, éjszaka. Senki sem kivétel a csapatból. Ezért cserébe annyit kérünk, hogy az, hogy mennyit és mit főzünk, maradjon a mi dolgunk.

74 experimentális projekt fut az üzemben. Ezek általában mindg jópár kísérletből álló próbafőzés sorozatok, nem ritkán 12-15 főzettel per etap. Egy projekt pedig simán elhúzódhat egy évnél tovább és számos etapig. Amikor Mad Scientist sört veszel, ezt veszed meg. Ezért fizetsz. Ezért is.

Február végéig várhatóan négy vagy jó esetben öt új sört mutatunk be. Nyugtathatnánk magunkat azzal, hogy majd csökken a tempó ekkor meg akkor, de miért akarná bárki is, hogy csökkenjen a tempó?

Egész évben előttünk lesz a 2017-es Mad Scientist képe, és mindent, de tényleg mindent meg fogunk tenni azért, hogy lenyomjuk. Jövőre pedig az ideit.