Egy új korszak kezdete: Barrel Project

  • Olvasási idő: 5 perc
You are currently viewing Egy új korszak kezdete: Barrel Project

Hosszú volt a szárnybontogatós időszak, de végül úgy néz ki, hogy sikerült megtalálnunk a saját hangunkat ebben a projektben. Nem egy egyszerű buli, rengeteg tapasztalatot és foglalkozást igényel. Baintner Dani vezetésével – és hétvégi szabadidejével – jön a Barrel Project és Bécsben és Tallinnban debütál a széria első két söre, a Coffee of Champions és a Pamela Black. Az első teambeer-sorozat 15 körüli sörből fog állni, ami a Mad Scientist csapat kohézióját és az együttes munkában rejlő boldog pillanatokat helyezi előtérbe.

Úgy kezdtük, hogy mindenki választhatott három alapsör közül: Imperial Stout, Imperial Porter és American Barleywine. Ez után mindenki választhatott egy hordót, akármilyen hordót a barbadosi rumtól, a tequilán át Pedro Ximenezig, és ezt beszereztük. Ha 600 euró egy hordó, akkor is (mondtam a srácoknak, hogy én beárazom, aztán majd max megisszák ők). Az igazán érdekes projekt még csak ezután kezdődött: Danival és az adott emberrel közösen megpróbáltuk kitalálni, hogy milyen lenne az ő személyisége egy ilyen hordós sörben. Mi az, amit ő keres egy ilyen sörben? Sőt, ha konkrét elképzelése volt, akkor azt is megvalósítottuk, illetve még valósítjuk a mai napig. Az első elkészült tételt elküldtük a XIII. KSE sörversenyre, ahol csillagászati 46 ponttal Grand Champion díjat kapott.

Ennél a sörnél sokkal magabiztosabbak voltunk, mint a tavalyi Grand Champion Cookie Monsternél. Egy nagy boldogság volt nekünk ez a visszacsatolás, mert sok “klasszikus nyelvű” sörkóstoló volt a zsűriben. Van néha, hogy nem úgy értékelnek egy tételt a tág közönségben, mint ahogy mi értékeljük közel egymillió liter sör után. Nagyon más az ember ízlelőbimbója, ha éjjel-nappal ezt csinálja. Mást vár, mást vesz észre, különlegesre, újra vágyik állandóan, vagy éppen arra a háttérben megbújó egyensúlyi állapotra, ami talán sokak számára alig észrevehető, vagy teljesen észrevehetetlen, de legalábbis teljesen érték nélküli. Néha kiderül, hogy más mozgat meg minket, mint a fogyasztókat. Most viszont egy rugóra jár az agyunk. Az, hogy ez valami új, valami több, mindkét társaság számára egyértelműen lejött.

Egy új, személyes és informatív designnal készültünk, amit a (továbbra is) zseniális Baranyai Andrissal álmodtunk meg közösen, a CORE sörök új hátcímkéjéből tovább inspirálódva. Na, mostanra akkor gondolom kíváncsiak vagytok rá, hogy milyen az első két sör. Akkor lássuk:

PAMELA BLACK

A sörhöz az inspirációt Tar Luca adta, aki a hidegoldalon dolgozik együtt Danival. A nevet is Luca adta neki – a kis piktogram középen is ő =) – és végül Dani volt az, aki előállt a nagy ötlettel, és úthengerként ment át rajtunk az első kóstolás élménye. Dani ezt írta a sörről:

“Mexikói csokoládé hajó kering a jamaikai rum tengeren, túl az dió erdőn és a mazsola hegyen. Az ellenállhatatlan rum illat az első pillanatban egyértelművé teszi, hogy mit rejt a palack. A klasszikus rum fűszerességét a mezcal hordóból származó csokis ízjegyek a háttérből támogatják meg. Az egész koncepciót a csak nagyon finoman érezhető füstösség teszi kerekké ami a mezcal hagyományos készítési módjának velejárója.”

Számomra egy nagyszerű válasz arra a kérdésre, hogy mi értelme van a double barrel aged söröknek. Néha kell a két hordó. A jamaikai rum és a mezcal is ad valamit a porternek, de amit együtt adnak, az több. Nem az  ízek kétszerese, hanem egy új egység. Olyan ízek találkoznak, amik természetes módon nem kerülnek egymás mellé, és ez nekem őrületesen izgalmas. Az egyik legkülönlegesebb sör, ami valaha Magyarországon készült. Szerintem. Ne maradjatok le róla! 2044-ig garantáljuk a minőségét, utána pedig visszavásároljuk attól, aki szeretné.

Egy ilyen jelentőségű sört a hozzá méltó helyen akartuk bemutatni, és ezért visszük a hétvégére Tallinnba a Tallinn Craft Beer Weekendre, ami a világ egyik legnívósabb, kizárólag meghívásos sörös eseménye és ahova először hívtak meg magyar főzdét. Ez az egyike azoknak a pillanatoknak, amikor azt mondja az ember, hogy “Nem gondoltam volna, hogy eddig jutunk majd. Reméltem, de nem gondoltam volna.”

Jöhet a második?

COFFEE OF CHAMPIONS

Szóval igen: valamilyen szinten minden sör a kis piktogramon látható Baintner Dani kezei közül érkezik, aki Gergő után a termelés második embere a Mad Scientistnél. Mégis, ennél a sörnél fontosnak tartottuk, hogy vizuális is megjelenítve legyen ő az inspiráció, mert egy nagyon különleges koncepcióról van szó. Ez gyakorlatilag egy session barrel aged milk stout lesz, ami butaságnak hangzik – hiszen valójában “csak” egy milk stout – mégis jobban átadja azt, hogy miről is van szó. Megpróbáltuk egy alacsony alkoholtartalmú sörnél átadni a hordóérlelt sörök karakteres, testes élményét. A Coffee of Champions nevet Dani adta, és számomra utalhat egy kicsit arra, amire egy üzemvezető kárhoztatva van, hiszen minden reggel végig kell kóstolnia a készülő söröket, de legalábbis azokat, amikkel aznap dolog van. Ez a bajnokok reggeli kávéja, néha egy kis Liquid Cocaine, néha egy Mango Bay, néha pedig egy csokis-vaníliás milk stout skót whisky hordóban érlelve. Azért említsük meg a kávét is: a Casino Mocca budapesti kávépörkölő műhely csodáinak egyike pihen benne, ahogy a reggeli kávéspoharainkban is az üzemben minden nap.

Dani ezt írta a sörről:

“A kakaó a kávét kergeti egy tőzegfüstös reggelen, míg a vanília a háttérben pihen. Az alkohol elsimul az islay-i frigyen. Ez a sör minden ízjegyet tartalmaz ami egy imperiál stoutra jellemző, felezve az alkoholtartalmat és duplázva a krémességet. Az Ex- Islay hordó hozza a tőle várható füstösséget és megteremti az ízharmóniát.”

A Coffee of Champions Bécsben fog debütálni a Craft Bier Fest Wienen május 3-án, illetve aBudapest Beer Weeken május 24-én, vagy 25-én. Mi ezt küldtük, reméljük nem baj. ????

Az Barrel Project hordóban csak nemzetközi fesztiválok vagy különleges események kedvéért kerül, nem fogjuk értékesíteni. Igazából nem szeretnénk, hogy elvesszen valamelyik hely csapján vagy ne kapja meg azt a törődést, ami egy ilyen értékű sörnél elengedhetetlen. Egy limitált különlegesség, és úgy is fogjuk kezelni. 150 liter sörökkel ritkán foglalkoznak ennyit. Ezen kívül 0,75-ös palackokban lesz elérhető, és csak tőlünk lehet őket megvenni. Mivel annyira limitált tételek, 150-300 palack készül egyből, ezt szeretnénk személyesen mi adni nektek. A taproom még várat magára sajnos, úgyhogy a bemutatóval együtt debütáló webshopunkon fogjátok tudni őket megrendelni országos szállítással, vagy személyes átvétellel. Addig is elkezdhettek dobálni a malacperselyekbe. ????

Köszönöm, hogy ennyi figyelmet ránk szántál ismét, kedves olvasó.

T.