Russian Imperial Stout
Végre eljött az idő, és bemutatjuk a Mad Scientist sörfőzde első saját Imperial Stout sörét. Sokat kellett várni, mert itt nagyon nagyon nem szerettük volna elbaszni. Egy olyat (is) akartunk, amiben semmi faxni, semmi butáskodás nincs, csak szimplán a stílusjegyek tündöklése abban az újhullámos formában, ahogy azt a külföldi sztárfőzdék mintapéldányaitól megszokhattuk.
Egy-két alapelvet határoztunk meg, aminek mentén elkezdtünk dolgozni Földi Balázs kollégánkkal még 2016 első felében.
Az első fő szempont az volt, hogy a sör úgy legyen 10%-os alkoholtartalom felett, hogy semmilyen hozzáadott cukrot nem tartalmaz az alkohol növelése érdekében. Itt ugye az a különlegessége a bulinak, hogy ilyen erős cukortartalmú malátalevet nem lehet létrehozni a rendszerek nagy részén a standard megoldással tehát redukálni kell, ami a konyhai verzióhoz hasonlóan forralással történik. Egy adja meg az imperial stout stílusnak azt a sziruposságát, amit mi mindenképpen szerettünk volna.
A második szempont a karakter volt. A pörkölt maláták, a csokoládé és kávé, az aszalt gyümölcsök és a malátás sütisség egyedi egyensúlyt kell hogy alkosson, ami a recept megalkotójának lesz a védjegye. Ez az egyensúly, vagy legalábbis együttállás adja a sör lelkét és karakterét, és emiatt van ezermegegy különböző imperial stout a bugyutától az agyrobbantóig.
A harmadik szempont pedig a költés volt, mert szerettük volna minél olcsóbban… hehe, nem, nem volt harmadik szempont.
A kísérletezés a cookie monsteren azóta tartott, amióta Balázs a Madnél van, tehát szinte a megalakulás óta. Többünk kedvenc stílusáról van szó, és szimplán a piaci jelenlét miatt fölösnek éreztünk lefőzni egy olyan dolgot, ami mögé nem tudunk teljes mértékben odaállni. A sokadik sokadik kísérletkor, amikor már a standard háromhavi programok közé tartozott az “aha, nem elég jó még” egyszer csak ott volt az, amit szerettünk volna nagyon régóta. Az aszalt gyümölcs, a süti és a pörkölt aromák játéka.
A sört már a főzdelátogatók nagyon fiatalon kóstolhatták a Kraft fesztiválon, és eredetileg a decemberi ünnepi időszakra terveztük kihozni, de végül úgy ítéltük meg, hogy várunk vele. A mostani kósolásnál úgy döntöttünk, hogy rábólintunk a dologra, így Február 15-én a Hopaholicban és a Laborokban bemutatásra kerül a kis szerelmünk.